psykolog fritjof løvik i oslo

Psykolog Fritjof Løvik i Oslo

Psykolog med privat psykologpraksis beliggende i Oslo sentrum.

PFL Psykologi Blog

Nocebo


05.06.2016 Link til denne posten

Interessant og aktuelt eksempel på hvor mye tanker/følelser kan påvirke helsen: etter at hvitt pulver ble oppdaget på en post-terminal i vestfold spredde frykten seg og 40 personer trengte medisinsk oppfølging mens 14 ble lagt på isolat. Pulveret ble senere fastslått å være ufarlig mel. Dette ifølge ap.no.

Dette er nocebo effekten, som er det motsatte av placebo effekten. Man opplever en forverring av helsen fordi man forventer det.

Kilde

psykologi blog odins ravner

Sinnemestring


10.02.2016 Link til denne posten

Kom over denne korte men utmerkede videoen fra ap.no om sinnemestring. Håper den kan hjelpe noen.

psykologi blog odins ravner

Snakkekur og angst


27.05.2015 Link til denne posten

snakkekur og angst

Kilde

psykologi blog odins ravner

Å elske igjen


14.09.2014 Link til denne posten

Den dagen vil komme
da du med jubel
hilser deg selv når du kommer
frem til din egen dør, i ditt eget speil,
og begge smiler ved den andres velkomst

og sier: Sett deg her. Spis.
Du vil igjen elske den fremmede som var deg.
Gi vin. Gi brød. Gi tilbake ditt hjerte
til deg selv, til den fremmede som har elsket deg

hele livet, som du forsømte
for en annen, som kjenner deg fullt ut.
Ta kjærlighetsbrevene ut av bokhyllen,
fotografiene, de fortvilte beskjedene,
skrell vekk ditt eget speilbilde fra speilet.
Sett deg. Hold fest for ditt liv.Kom over dette diktet av Walcott(oversettelse av Arne Ruste). Fin påminnelse om å finne tilbake til, og ta var på, seg selv.

psykologi blog odins ravner

Øk kreativiteten ved å gå


02.05.2014 Link til denne posten

gåtur Fire studier av Oppezzo & Schwartz (2014) tyder på at det å gå, i gjennomsnitt øker kreativiteten med 60%. Denne økningen skjer mens man går og kort tid etter. Det er selve aktiviteten å gå som utgjør forskjellen, og ikke omgivelsene. Derfor hjelper det også å gå innendørs(f.eks på en tredemølle), og ikke bare i vakre naturlandskap. Det sies f.eks at Steve Jobs og Mark Zuckerberg har møter på bena, så det har kanskje noe for seg. Det er forresten andre studier tyder på at fysisk aktivitet også har anti-depressiv virkning og hjelper mot noen typer angst(generalisert angstlidelse, agorafobi og panikklidelse).

Link til sekundærkilde

Link til primærkilde (PDF)


psykologi blog odins ravner

Hvordan oppleves følelser i kroppen


03.01.2014 Link til denne posten

å oppleve følelser

Finsk forskning om hvordan følelser oppleves (subjektivt) i kroppen. Studiet viser også at følelser oppleves likt i ulike kulturer (skandinavia og asia).

Det finnes også lignende forskning fra tidligere: Emotionally Vague: A Graphical Survey of Feelings

psykologi blog odins ravner

John stewart forklarer kognitiv dissonans


08.12.2013 Link til denne posten


Kognitive dissonans (cognitive dissonance) er et begrep i psykologien som beskriver en ubehagelig følelse av å ha to motstridende tanker i hodet samtidig. Man kan løse "spenningen" dette skaper ved å forandre på en av tankene. F.eks "Det er farlig å røyke" og "Jeg røyker". Siden disse to tankene kan skape ubehag, så kan man enten slutte å røyke, noe som er vanskelig, eller man kan mene at røyking ikke er farlig. Faktisk er det slik at de som røyker ikke synes røyking er så farlig som de som ikke røyker. En mulig forklaring kan være kognitiv dissonans! Denne videoen er litt gammel, men her forklarer Jon Stewart begrepet på sin egen måte :)

psykologi blog odins ravner

Late night introverter


01.12.2013 Link til denne posten


Introversion er et personlighetstrekk som karakteriseres ved å være reservert og mindre sosial. Introverte føler seg utslitt av å være sosial over lengre tid, og trenger tid alene for å "ladde batteriene".

Det motsatte av å være introvert, er å være ekstrovert. Ekstroverter kan være mye mer sosial, og nyter det også ofte mer, de er gjerne glad i fester og mingling. Innadvent og utadvent er lignende begreper. Alle innehar begge personlighetstrekkene i større eller mindre grad.

På videoen snakker Howard Stern og David Letterman om nære vennskap, det kan høre ut som at begge er introverte(!). Se hele sendingen/intervjuet på late show sine hjemmesider.

psykologi blog odins ravner

Ny Blog


01.12.2013 Link til denne posten

Jeg leser en del om psykologi og andre tema. Når jeg kommer over ting som kan være morsomme, interessant eller nyttige så skal jeg poste dem her.

Hugin og Munin vil skille blogpostene. Hugin og Munin er Odins ravner, og symboliserer "tanke" og "minne". Disse fløy over jorden på dagtid for å se og høre hva som skjedde, for så å rapportert dette tilbake til Odin om kvelden. Derfor ble Odin den mest kunnskapsrike av gudnene. Jeg syntes derfor disse ravnene passet bra som "maskoter" for en psykologiblog.

psykologi blog odins ravner